جمعه, ۳ آبان ۱۳۹۸، ۰۱:۴۰ ب.ظ
12 نکته اموزش نگارش پایان نامه
نکات کاربردی ورد در نگارش پایان نامه
از جمله مهم ترین نکاتی که در نگارش پایانامه باید به آنها توجه کرد می توان به موارد زیر اشاره کرد.
اولین نکته از نکات کاربردی ورد برای نوشتن پایان نامه که باید به آن توجه کنید و به هیچ عنوان آن را از خاطر نبرید ویرایش و ظرافت کارتان است. پس از ابتدا تصمیم بگیرید که می خواهید از ابتدا این ظرافت ها و زیبایی را در کار خود بگنجانید یا بعد از اتمام کار. البته پیشنهاد ما به شما این است که این بخش از کار را در پایان انجام دهید زیرا هر بار فرمت بندی و ویرایش کردن وقت زیادی از شما می گیرد.
تا آنجایی که برایتان مقدور است، سعی کنید تا از سیستم های خودکاری که در نرم افزار ورد برای تنظیم وجود دارد استفاده کنید. برای مثال می توانید از قابلیت فهرست نویسی ورد، ارجاع دهی خودکار به پاورقی، وارد کردن سیستماتیک تصاویر و جداول استفاده کنید.
برای شروع متن خود را اگر به زبان فارسی است، راست چین کنید. برای اینکار از تب Home، وارد گروه Paragraph شوید و گزینه ی Right-to-Left Text Direction را انتخاب نمایید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
مورد بعدی انتخاب Font و اندازه ی آن است، از نکات کاربردی ورد برای نوشتن پایان نامه انتخاب Font و اندازه ی آن است، معمولا برای تایپ پایان نامه ها طبق بخشنامه که در همه ی دانشگاه ها وجود دارد نوع فونت های پیشنهادی مشخص شده است. برای نوشتن پایان نامه و مقاله به زبان فارسی به طور معمول از فونت های B Nazanin، Lotus، Zar و برای تیتر ها هم از Titr استفاده می شود. برای انتخاب فونت از تب Home، وارد گروه Font شوید و سپس با توجه به تصویر بر روی فلش کوچکی که در کادر مرتبط با انتخاب Font است، فونت مورد نظر خود و در کادر کنارشFont Size اندازه ی آن را نیز انتخاب کنید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
با استفاده از قابلیت Justify سر خط متن های خود را یکسان کنید. Justify کردن از نکات کاربردی ورد برای نوشتن پایان نامه می باشد، برای این کار از تب Home، وارد گروه Paragraph شوید و بر روی گزینه ی Justify کلیک کنید. البته این کار را می توانید در آخر پس از پایان کار خود نیز انجام دهید، بدین صورت که ابتدا کل متن خود را با استفاده از کلیدهای میان بر (ctrl+A) انتخاب کنید و سپس گزینه ی Justify را انتخاب کنید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
در حین تایپ مطالب خود حتما نیاز دارید تا تصاویر و یا جداولی را به آن اضافه کنید. یکی از نکات کاربردی ورد برای نوشتن پایان نامه قرار دادن جدول و تصاویر در حین تایپ است. در ادامه نحوه ی تصویر و جدول گذاری را برای تان شرح می دهیم تا بدین طریق هم بتوانید به روشی بسیار آسان آن ها را در بینابین مطالب خود درج کنید و هم در فهرست نویسی نهایی، فهرست جداول و تصاویر به صورت خودکار برایتان ایجاد شود:
برای گذاشتن تصاویر از روش زیر استفاده کنید:
از تب Insert وارد گروه Illustrations شوید، بر روی گزینه ی Pictures کلیک نمایید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
پنجره ای برایتان باز می شود که در آن پنجره می توانید تصاویر موجود در سیستم خود را انتخاب و در نهایت با انتخاب گزینه ی Insert آن را در سند ورد خود وارد نمایید.
سپس بر روی عکس مورد نظر خود کلیک راست کنید و از بین گزینه های به نمایش در آمده، گزینه ی Insert Caption را انتخاب کنید.
در پنجره ی جدید باز شده بر روی گزینه ی New Label کلیک کنید و عنوان مدنظر خود را نوشته و در نهایت Ok را انتخاب کنید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
بدین طریق برای تصاویر بعدی دیگر نیاز به لیبل گذاری نیست و تنها با انتخاب گزینه ی Insert Caption لیبل هل به ترتیب شماره ای مدنظرتان به نمایش در می آیند مثلا نوشته می شود گل۳، گل ۴ و به همین ترتیب ادامه پیدا می کنید.
برای گذاشتن جدول از روش زیر استفاده نمایید:
از تب Insert وارد گروه Tables شوید و جدول مدنظر خود را طراحی کنید. اگر تعداد سطرها و ستون های ارائه شده کمتر از حد دلخواهتان بود می توانید با کلیک بر روی گزینه ی Insert Table جدول مدنظر خود را بسازید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
برای کپشن گذاری کل جدول را انتخاب کنید سپس کلیک راست کنید و از بین گزینه های به نمایش در آمده گزینه ی Insert Caption را انتخاب نمایید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
در پنجره ی جدید باز شده بر روی گزینه ی New Label کلیک کنید و عنوان مدنظر خود را نوشته و در نهایت Ok را انتخاب کنید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
بدین طریق برای جداول بعدی دیگر نیاز به لیبل گذاری نیست و تنها با انتخاب گزینه ی Insert Caption لیبل ها به ترتیب شماره های مدنظرتان به نمایش در می آیند مثلا نوشته می شود جدول۲، جدول۳ و به همین ترتیب ادامه پیدا می کنید.
نکته: توجه داشته باشید که کپشن جداول در بالا و کپشن تصاویر در زیر آن ها قرار می گیرد.
تنظیم فاصله ی بین خطوط و پاراگراف ها از دیگر نکات کاربردی ورد در نوشتن پایان نامه محسوب می شود. شما میتوانید از سر برگ Home وارد گروه Paragraph شوید و با کلیک بر روی گزینه ی Line and Paragraph Spacing تنظیمات مد نظر خودتان و یا بخش نامه ی دانشگاه را برای پایان نامه و مقالات خود اعمال کنید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
مطمئنا در حین نوشتن پایان نامه نیاز پیدا می کنید تا بعضی از کلمات را به پانویس یا پاورقی ارجاع دهید. از نکات کاربردی ورد برای نوشتن پایان نامه نحوه ی پاورقی نویسی است مثلا گاهی لازم است که کلمه ی لاتینی که به فارسی به کار برده اید به صورت پاورقی اصل آن را به خواننده مطلب ارائه دهید. برای این منظور از مسیر زیر استفاده کنید:
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
کنار کلمه ی مدنظر خود کلیک کنید سپس از تب References، وارد گروه Footnotes شده و بر روی گزینه ی Insert Footnotes کلیک کنید.
بلافاصله بعد از کلیک، کنار کلمه ی مورد نظر شما عددی درج و در پایین صفحه همان عدد تکرار و نشانگر آماده است تا شما عبارت مورد نظر خود را به عنوان پانویس یا پاورقی تایپ کنید.
متاسفانه در ورد برای مرجع نویسی و ارجاع دهی به منابع در آخر پایان نامه در نظر گرفته نشده است و معمولا کاربران به صورت دستی با گذاشتن کروشه [] یا پرانتز() مراجع خود را شماره گذاری و در آخر شروع به نوشتن مراجع خود می کنند که این عمل بسیار وقت گیر است. اگر منابعی کم و یا زیاد شود باید شماره گذاری و ترتیب نوشتاری منابع را به صورت دستی تغییر داد. برای این که این کار آسان تر شود می توان از نرم افزار هایی مانندMendeley، Zetero، OneNote و… استفاده کرد.
یکی دیگر از مراحلی که برای ایجاد فهرست خودکار در ورد بسیار کاربردی است و از نکات کاربردی ورد برای نوشتن پایان نامه است استایل دادن به عناوین و فهرست ها است. اگر به عناوین و سر فصل ها ی خود استایل ندهید آنگاه برای فهرست نویسی خودکار دچار مشکل می شوید. برای استایل دادن به دو صورت می توانید عمل کنید. اول اینکه عبارت خود را انتخاب کنید و سپس از تب Home، به گروه Styles بروید و از بین گزینه های پیشنهادی Heading 1 و برای زیر مجموعه ها Heading 2 و … را انتخاب کنید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
مسیر دوم اینگونه است سرتیتر ها را به صورت دستی یک بار درست کنید و برای مراحل بعدی از سرتیتر های خود استفاده کنید برای اینکار که از نکات کاربردی ورد برای نوشتن پایان نامه است عبارت خود را انتخاب کنید و سپس فونت Titr و اندازه ی ۱۸ را برایش تعیین کنید.
سپس از تب Home، به گروه Styles بروید و از بین گزینه های پیشنهادی بر روی گزینه ی Heading 1 کلیک راست کنید. و از گزینه های به نمایش در آمده گزینه ی Modify Style را انتخاب کنید.
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
در این جا می توانید تنظیمات مدنظر خود را برای سرتیتر ها انجام دهید و حتی اسم Heading را نیز تغییر دهید. این روش را می توانید برای سایر Heading ها نیز تکرار کنید. یک بار انجام این مراحل کافی است و برای مرتبه های بعد کافیست تنها بر روی استایل مورد نظر خود کلیک کنید.
یکی دیگر از نکات کاربردی در نوشتن پایان نامه که بسیار مفید است و میتوان با دانستن آن در وقت صرفه جویی کرد استفاده از سیستم خودکار فهرست نویسی در ورد است. بعد از اینکه تمام سرتیترها و عناوین خود را استایل دار کردید، از تب References وارد گروه Table of Contents شوید و بر روی گزینه Table of Contents کلیک کنید.
-
۱۲ نکته مهم نگارشی ورد در نوشتن پایان نامه بدون نقص
با انتخاب Table of Contents گزینه های پیشنهادی برای فهرست نویسی به نمایش در می آید که می توانید به دلخواه هر کدام را انتخاب کنید و یا با استفاده از عبارت Custom Table of Contents فهرست مورد نظرتان را طراحی کنید.
از مزیت های این روش آن است که اگر سرتیتری به مطالبتان اضافه یا کم شد تنها می توانید با گزینه ی Update Table آن را به راحتی به روز رسانی کنید.
۹۸/۰۸/۰۳