چگونه برای نگارش مقاله یا پایان نامه ادبیات پژوهشی جدید جستجو کنیم؟
چگونه برای نگارش مقاله یا پایان نامه ادبیات پژوهشی جدید جستجو کنیم؟
بسیاری از محققان و پژوهشگران بارها با کامنتهای انتقادی همچون: “ادبیات پژوهشی شما قدیمی است و سعی کنید از ادبیات پژوهشی جدید استفاده کنید” روبرو میشوند. بسیاری از مجلات و دانشگاهها در نگارش مقاله و پایان نامه دستورالعملی دادهاند که بر طبق آن دستورالعمل محققان و دانشجویان میبایست برای نگارش ادبیات تحقیق و یا بیان مساله خود از پژوهشهایی استفاده کنند که در ۵ سال اخیر چاپ و انتشار یافتهاند و از مقالات قدیمیتر نباید استفاده کنند. در این مطلب قصد داریم تا به سوال پرتکرار بسیاری از پژوهشگران مخصوصاً آنهایی که در آغاز راه هستند در باب اینکه چگونه برای نگارش مقاله یا پایان نامه ادبیات پژوهشی جدید جستجو کنیم؟ پاسخ دهیم.
چگونه برای نگارش مقاله یا پایان نامه ادبیات پژوهشی جدید جستجو کنیم؟
۱- کلیدواژههای خودتان را تعریف کنید.
عنوان پژوهش خود را به کلمات آن تفکیک کنید. سپس کلیدواژههای اصلی را که بیشترین ارتباط با زمنیه پژوهشیتان دارند انتخاب نمایید و در نهایت برای هریک از این کلیدواژها لیستی از مترادفها را پیدا کنید. از این طریق میتوانید جستجوی عالی و همه جانبه از حیطه مورد مطالعه خود در پایگاههای مختلف انجام دهید. جهت انجام دقیق این کار میتوانید رهنمودهای زیر را در دستور کار قرار دهید.
الف) چه کلمات جایگزینی برای واژگان مورد استفاده در عنوان پژوهشی وجود دارد؟
ب) آیا کلیدواژگان شما از نظر املایی در زبان انگلیسی بریتیش و زبان انگلیسی آمریکایی تفاوتهای املایی دارند؟
ج) آیا مخفف یا مترادف خاصی برای کلید واژههای مورد نظر شما استفاده میشود یا وجود دارد؟
د) چه اصطلاحات دیگری برای کلیدواژگان مورد نظر شما وجود دارد؟
با پاسخ به هریک از سوالات بالا شما اصطلاحات و واژههای جایگزین دیگری به دست خواهید آورد که میتوانید ادبیات تحقیق موضوع انتخابی خود را به صورت کامل و دقیق جستجو کنید.
برای مثال، فرض کنید موضوع پژوهش شما بررسی ویژگیهای شخصیت پنجگانه مدیران خدمتگزار است. کلیدواژگان شما عبارتند از: ویژگی شخصیت، خدمتگزار، مدیران. اما شما میتوانید از کلیدواژههای جایگزینی چون سبکهای رهبری، صفات شخصیت، مدل شخصیت پنج عاملی، مدل NEO، رهبری خدمتگزار نیز استفاده کنید. اگر توجه داشته باشید الان شما با ۸ کلید واژه میتوانید به جستجوی ادبیات تحقیق بپردازید که قطعاً نتایج بهتر و بیشتری کسب خواهید کرد.
۲- جستجو را شروع کنید.
به یاد داشته باشید که محدود کردن جستجو به پایگاههای اطلاعاتی محدود، باعث محدود شدن نتایج جستجوی شما میشود. سعی کنید از پایگاههای اطلاعاتی مختلفی برای جستجوی مطالب و مقالات چاپ شده استفاده کنید (بیشتر بخوانید: ۱۱ موتور جستجوی عالی برای محققان و پژوهشگران را بشناسید).
۳- منابع و رفرنسها را دنبال کنید.
همین که توانستید یک مقاله خوب و مرتبط با موضوع پژوهش خود پیدا کنید کافی است به رفرنسهای استفاده شده در همین مقاله نگاه کنید. حداقل ۱۵ الی ۲۰ رفرنس معتبر و مرتبط دیگر با موضوع پژوهشی خود را خواهید یافت که میتواند برای شما بسیار ارزشمند باشد.
۴- از جستجوهایتان یادداشت برداری کنید.
هر مقاله مرتبطی که با موضوع مقاله خود مییابید در یک مجله خاص چاپ شده است. نام این مجلات را یادداشت کنید. بعد از مدتی، لیستی از مجلات را خواهید داشت و میتواند شما را کمک کند تا بفهمید چه ژورنالها یا نشریاتی مرتبطترین مقالات را به موضوع مورد نظر شما ارایه میکنند.