نحوه انجام تحلیل همبستگی پیرسون در spss
نحوه انجام تحلیل همبستگی پیرسون در spss
یکی دیگر از تحلیلهای بسیار مهم نرم افزار spss تحلیل همبستگی پیرسون میباشد. تحلیل همبستگی پیرسون جهت بررسی ارتباط دو متغیر با مقیاس فاصلهای استفاده میشود و در علوم انسانی و پزشکی کاربرد بسیار زیادی دارد. تحلیل همبستگی پیرسون را میتوان پیشامد برخی تحلیلهای دیگر مانند تحلیل رگرسیون محسوب نمود زیرا قبل از انجام تحلیل رگرسیون معمولاً ماتریس همبستگی بین متغیرها محاسبه میشود تا مشخص گردد آیا بین متغیرها اصلاً رابطهای وجود دارد یا خیر. بعد از مشخص شدن رابطه بین متغیرهاست که انجام تحلیل رگرسیون برای پیشبینی معنی پیدا میکند. در زیر قصد آن داریم تا به صورت کامل و مرحله به مرحله نحوه انجام تحلیل همبستگی پیرسون در spss را ذکر کنیم.
کار را با ذکر مثالی شروع میکنیم: محققی قصد دارد به بررسی رابطه همبستگی دو متغیر امیدواری و خوش بینی بر روی یک نمونهای بپردازد.
مرحله اول: بعد از جمعآوری دادهها و وارد کردن آنها به نرم افزار spps کار تحلیل داده را اینگونه شروع کنید؛ به نرم افزار spss رفته و دستور زیرا اجرا کنید:
با اجرای دستور فوق پنجرهای به شکل زیر باز میشود. این پنجره دارای دو کادر میباشد که کادر سمت چپ را شمار ۱ و کادر سمت راست (Variable) را کادر شماره ۲ نامگذاری میکنیم.
نحوه انجام تحلیل همبستگی پیرسون در spss
مرحله دوم: متغیرهای مورد نظر خود را از کادر ۱ وارد کادر ۲ نمایید. اگر سوالات دو پرسشنامه را وارد نمودهاید و نمیدانید چگونه نمره کل هریک از پرسشنامهها را در spss چگونه محاسبه نمایید به یکی دیگر از آموزشهای ما که در این لینک آمده مراجعه نمایید. بعد از محاسبه نمره کل دو پرسشنامه صرفا نمرات کل را وارد کادر نمایید و در پایان از قسمت پایین کادر ۱ و ۲ آزمون پیرسون (Pearson) را انتخاب نمایید. سایر گزینهها آزمون کندال و اسپیرمن هستند که آزمونهای جداگانهای میباشند و به تحلیل پیرسون ربطی ندارند. بعد از انجام عملیات فوق نهایتاً میبایست پنجرهای به شکل زیر پدید آید:
نحوه انجام تحلیل همبستگی پیرسون در spss
بعد از پدیدار شدن این پنجره، دکمه OK را فشار دهید تا این تحلیل انجام شود. بعد از انجام این کار خروجیها به شکل زیر ظاهر میشوند:
همانگونه که مشاهده میکنید ماتریس همبستگی برای این دو متغیر ارایه شده است. با توجه به شکل فوق، میزان r همبستگی بین دو متغیر امید و خوشبینی برابر با ۰/۷۵ به دست آمده که این مقدار با توجه سطح آماری معنادار نیز میباشد (۰/۰۰۱=p). از آن جهت بالای عدد ۰/۷۵ دو ستاره آمده است که این مقدار در سطح آماری ۰/۰۱ معنادار شده است. اگر در سطح ۰/۰۵ معنادار میشد فقط یک ستاره بالای آن نمایان میگردید. برای گزارش جدول فوق در پایان نامه یا مقاله جدول زیر را پیشنهاد میکنیم:
مرکز پژوهشی اوج دانش افتحار دارد به پژوهشگرانی که قصد ترجمه نیتیو و چاپ مقاله دارند خدمات ترجمه و چاپ مقاله در معتبرترین مجلات را ارایه دهد. پژوهشگران میتوانند جهت اطلاع از جزییات دیگر خدمات این مرکز با شمارههای تماس و ایمیل با ما در ارتباط باشند.