افسانه های هوش
افسانه هایی درباره هوش
هوش بالا منافع زیادی را برای افراد در پی دارد. افراد باهوش تحصیلات بالاتر، شغل بهتر، درآمد بیشتر و حتی عمر طولانیتری دارند. اما همیشه افسانههایی درباره هوش و افراد باهوش وجود داشته است که در این مطلب به بررسی چند مورد از این افسانهها خواهیم پرداخت.
افسانه هوش یکپارچه
بیشتر نظریه پردازان هوش در ابتدا بر این باور بودند که هوش یک سازه منسجم و یکپارچه است. بنابراین اگر شما هوش بالایی داشتید این هوش بالا در تمام زمینهها خود را نشان میدهد و بالعکس هوش پایین نیز سبب پایین بودن کارکرد فرد در تمامی حیطههای مرتبط با هوش میشود. این افسانه درباره هوش به چالش کشیده شده و تا حدود زیادی نقض شده است. این دیدگاه به طور عمده با ارائه نظریه هوشهای چندگانه توسط گاردنر منسوخ شد. گاردنر عقیده داشت که ۸ نوع مختلف هوش وجود دارد و پایین بودن یک نوع هوش لزوماً به معنی پایین بودن هوش در سایر حیطهها نیست. به طور مثال یک فرد میتواند در هوش منطقی-ریاضی بسیار قوی باشد اما هوش موسیقیایی پایینی داشته باشد.
در یک پژوهش جدید که بر روی بیش از ۱۰۰ هزار آزمودنی انجام شد نتایج نشان داد که هوش به طور عمده از سه مولفه یا بخش اصلی تشکیل شده است: حافظه کوتاه مدت، استدلال و منطق و در نهایت تواناییهای کلامی. ممکن است شما در یکی از این سه مورد یا تمامی آنها دارای هوش بالایی باشد.
افسانه هوش و بیماری روانی
بسیار از افراد عقیده دارند که افراد باهوش نوعی دیوانگی یا جنون را نیز در خود دارند. متاسفانه باید بگوییم که این افسانه صحت دارد. پژوهشها نشان میدهد که بین هوش و بیماری روانی رابطه وجود دارد و دلیل آن را باید در تاریخچه تکاملی نوع بشر جستجو کرد. طبق نتایج پژوهشها افزایش هوش نتیجه جهشهایی در ژنهای انسانها بوده است و این جهشها بر افزایش بیماری روانی نیز تأثیر گذاشتهاند. مغز انسان پیچیدهترین ساختار در جهان محسوب میشود و بیماری روانی بهایی است که ما برای این هوش میپردازیم (برای خواندن مطلب بیشتر درباره بیماریهای روانی افراد باهوش این مطلب را بخوانید).
افراد باهوشی همانند انیشتین نشانههای برخی از بیماریهای روانی را نشان میدادند
افسانه وجود نگرانی زیاد در افراد باهوش
برخی از افراد عقیده دارند که افراد باهوش نگرانی و دغدغه بیشتری را در مقایسه با سایر افراد تجربه میکنند. این افسانه تا حدود زیادی صحت دارد. پژوهشها نشان دادهاند که افراد باهوش اضطراب بیشتری نسبت به افراد دارای هوش پایینتر دارند. دلیل این واقعیت این است که افراد باهوش در گذشتههای دور بیشتر به خطرات محیطی توجه میکردند تا در محیط طبیعت وحشی زنده بمانند و این توجه بیش از حد به خطرات به نسل ما منتقل شد.
افراد باهوش خلاقتر هستند
این افسانه نیز صحت دارند. افراد باهوش عموماً راههای خلاقانهای برای حل مشکلات ارائه میدهند. بیشتر رهبران بزرگ تاریخ دارای هوش بالایی بودند که شاید در هر دوره تاریخی تنها چند نفر با این سطح هوش وجود داشته باشند. همچنین در پژوهشها مشخص شده است که افراد باهوش تمایل بیشتری به آزادی فردی دارند.
هوش به تنهایی برای موفقیت کافی است
برخی افراد عقیده دارند که هوش به تنهایی برای موفقیت کافی است. این افسانه از این جهت باطل است که افراد باهوشی که دارای انگیزه بالایی هستند موفقتر از افراد باهوش دارای انگیزه کمتر هستند. بنابراین هوش را میتوان یک ظرفیت بالقوه دانست که برای شکوفایی نیاز به انگیزش دارد.
بسیاری از افراد باهوش در زندگی شکست میخورند، چرا که هوش به تنهایی برای موفقیت کافی نیست
افراد باهوش کمتر میخوابند
این افسانه را میتوان هم درست دانست و هم غلط. افراد باهوش معمولاً دیرتر از خواب بیدار میشوند، اما آیا این به معنای خوابیدن بیشتر آنهاست؟ در واقع افراد باهوش لزوماً بیشتر از افراد دیگر نمیخوابند بلکه آنها تمایل دارند که شبها دیرتر بخوابند و صبحها نیز دیرتر بیدار شوند. البته اگر شما نیز دیر میخوابید و دیر بیدار میشوید به معنی این نیست که حتماً باهوش هستید!
چند نکته دیگر درباره هوش
برخلاف تصور عامه، افراد باهوشتر شادتر از دیگران هستند
افراد باهوش برخی ویژگیهای دیگر نیز دارند. برای مثال مطالعات نشان میدهند که باهوشها کمتر نژادپرست هستند. همچنین برخلاف تصویر قالبی که افراد باهوش را فردی نحیف با عینک درشت نشان میدهند، این افراد از نظر جسمانی قویتر از دیگران هستند، بیشتر عمر میکنند و حتی چشمانشان قویتر از افراد دارای هوش کمتر است. همچنین مطالعات نشان میدهد جوامعی که ضریب هوشی اعضای آن بیشتر است شادتر از مردم جوامع دیگر هستند.