چگونه برای جلسه دفاع پاورپوینت آماده کنیم؟
چگونه برای جلسه دفاع پاورپوینت آماده کنیم؟
جلسه دفاعیه از پایان نامه الزامات خاصی دارد که یکی از این الزامات آماده کردن پاورپوینت جهت ارایه دفاعیه میباشد. در متن پاورپوینت مهمترین نکاتی که در پایان نامه ذکر شده است به صورت خلاصهوار آورده میشود. تلخیص انجام شده به گونهای است که فرد دیگری میتواند صرفاَ در چند دقیقه مطالعه پاورپوینت به کلیت تحقیق انجام شده توسط پژوهشگر دست یابد. همچنین خود پزوهشگر نیز با توجه به زمان محدود در جلسه دفاعیه، میبایست پاورپوینت را کاملاً خلاصه تدوین نمایند. ما در اینجا برای ذکر قواعد آمادهسازی تدوین پاورپوینت به طرح سوالی با عنوان چگونه برای جلسه دفاع پاورپوینت آماده کنیم؟ به ارایه مهمترین اصول طراحی پاوپروپوینت مختص جلسه دفاعیه از پایان نامه میپردازیم (بیشتر بخوانید: چگونه پایان نامه را تبدیل به مقاله کنیم؟).
چگونه برای جلسه دفاع پاورپوینت آماده کنیم؟
برای ارایه نحوه آماده سازی پاورپوینت برای جلسه دفاعیه ما بخشهای مختلفی را آماده نمودهایم و رهنمودها را بر اساس اولویت و مرحله به مرحله ارایه خواهیم نمود.
۱- مرحله قبل از طراحی پاورپوینت.
در این مرحله در آغاز فصول ۱ تا ۵ را خلاصه کنید. بیشترین تاکید و دقت میبایست به فصول ۴ و ۵ که همان نتایج و بحث پیرامون نتایج است صورت گیرد.
اگر قبلاً جلسه دفاعیه از پروپوزال خود داشتهاید میتوانید از آن استفاده کنید و با اعمال تغییرات و اضافه کردن فصول دیگر آن را کاملتر کنید.
۲- مرحله انتخاب طرح و فورمت برای پاورپوینت.
این مرحله بسیار مهم است. طرح و فورمت انتخابی برای پاورپوینت نباید به شکلی باشد که نیازمند صرف زمان زیادی باشد. معمولاً پاورپوینت باید شامل تعداد اسلاید و طرح و فونتی باشد که بتوان آن را در ۲۰ دقیقه و نهایتاً در ۳۰ دقیقه ارایه داد.
برای طراحی اسلایدهای پاورپوینت از پس زمینهها و تمهای محافظهکارانه استفاده نمایید. لازم نیست اسلاید شما دارای انیمیشن و یا صدا باشد. از پس زمینه خیلی ساده استفاده کنید و نیازی به طراحی پس زمینههای پیچیده و با رنگ آمیزی وجود ندارد.
از فونتی استفاده کنید که همه بتوانند آن را بخوانند.
اسلایدها را پر از نوشته نکنید. بهترین اسلاید اسلایدی خواهد بود که شما مطلبی را خواندهاید و هسته اصلی ان را نهایتاً در دو یا سه خط بر روی اسلاید آوردهاید. حتی اگر از نمودارها و جداول برای توضیح مفاهیم نیز استفاده کنید که بسیار عالی است.
بسیاری از مواقع مشاهده میشود که دانشجویان مطالب خلاصه شده را در پاورپوینت کپی پیست میکنند و از روی آن روخوانی میکنند. ضعیفترین نوع پاورپوینت میتواند همین پاورپوینت باشد. برای اینکه مثلاً بگویید “رفتار منتج از سه منبع اساسی به نام شناخت، عواطف و هیجان است” میتوانید نموداری بکشید و رفتار را در یک طرف و سع منبع اساسی را در طرف دیگر و با فلش بنویسید. این رشو قطعاً واضحتر و مشخصتر از ذکر یک جمله است.
بهتر است مفاهیم موجود در پاورپوینت را به جای ذکر انها در قالب جملات طولانی، تا حد امکان به شکل نمودار و جدول ارایه دهید. مطمئن باشید پاورپوینت شما در این صورت تحسین خواهد شد.
۳- صفحه عنوان.
صفحه اول اسلاید میبایست عنوان شما باشد (یک یا دو صفحه قبل از اسلاید عنوان میتواند جهت تشکر و قدردانی مورد استفاده قرار گیرد). عنوان میبایست دقیقاً همان عنوانی باشد که شما آن را تصویب نمودهاید نه کمتر و نه بیشتر.
۴- بیان مساله.
در بیان مساله سعی کنید با استفاده بیشتر از نمودار سوال و دغدغه خود را در یک یا دو اسلاید ارایه دهید. گاهاً دیده شده است که دانشجویان بیان مساله را از پایان نامه بر روی اسلایدها به صورت کامل کپی میکنند که کاری بسیار اشتباه است.
۵- اهمیت تحقیق.
در این اسلاید سعی کنید به صورت بسیار مختصر و با استفاده از نمودار به سه سوال زیر پاسخ دهید:
الف) پژوهش شما چه تاثیری بر حیطه مورد مطالعه شما خواهد گذاشت؟
ب) پژوهش شما چه تاثیری کاربردی بر روی کار شما به عنوان یک حرفه خواهد داشت؟
ج) سایر اهمیتهای پژوهش شما چیستند؟
۶- پایههای تئوریکی.
که شامل موارد زیر باشد:
یک اسلاید را اختصاص بدهید به سمت و سوی پایههای فلسفی یا نظری که پژوهشتان دارد.
برای مثال، اگر پژوهش شما دید ساختارگرایانه یا اجتماعی دارد در حد یک اسلاید ذکر کنید.
در این اسلاید توضیح دهید که فلسفه یا تئوری مطرح شده چگونه به پژوهش شما مرتبط میشود.
شاید برخی پژوهشها پایه تئوریکی یا فلسفی خاصی نداشته باشند که این اسلاید ضرورت پیدا نخواهد کرد.
۷- چارچوب مفهومی.
در این اسلاید یا اسلایدها:
مهمترین بخش از ادیبات پژوهشی را ذکر کنید. ادبیات پژوهشی به سادگی میتواند در یک جدول و با جزییات تمام ذجر شود و نیازی نیست که شما برای ارایه آنها از متن و پاراگراف استفاده کنید.
در این اسلاید حتماً ار پژوهشهایی که از روش پژوهشی شما قبلاً استفاده کردهاند ذکر کنید. زیرا این پژوهشها قویاً متد پژوهشی شما را حمایت خواهند نمود.
چگونه برای جلسه دفاع پاورپوینت آماده کنیم؟
۸- روش شناسی.
در این بخش لازم است تا مشارکتکنندگان تحقیق و یا نمونههای خود را کاملاً شرح دهید و معرفی کنید. اینکه چگونه آنها را انتخاب نمودهاید و چه ویژگیهای جمعیت شناسی دارند.
روایی و پایایی ابزار اندازهگیری خود را شرح دهید.
روش جمعآوری اطلاعات را دقیق شرح دهید.
روش تحلیل دادهها را به جزییات و دقیق شرح دهید.
محدودیتهای پژوهش را بازگو کنید.
احتمال دارد شما برای آماده کردن این بخش به چند اسلاید نیاز داشته باشید که طبیعی است.
۹- بخش یافتهها.
تمامی نتایجی که در فصل یافتههای پایان نامه شما آمده هستند مهمند. اما برخی از جداول و نتایج مهمتر از بقیه هستند که در اصل پاسخ فرضیات شما میباشد. بهتر است این جداول بیکم وکاست ارایه گردد. اما برخی جداول و نتایج نیازی به ذکر در قالب پاورپوینت ندارند. بهتر است با افراد متخصص و یا استاد راهنمای خود در باب انتخاب جداول مهم مشورت کنید یا اگر خودتان توانایی تشخیص دارید این کار را انجام دهید.
یکبار دیگر ذکر میکنیم که احتمالاً در این بخش نیز به اسلایدهای متعدد نیاز داشته باشد.
۱۰- بحث و نتیجهگیری.
در این بخش میبایست به این سوالات پاسخ دقیق و کوتاهی ارایه کنید:
از پژوهش چه چیزی یاد گرفتید؟
چگونه نتایج پژوهش شما به چارچوب مفهومی و ادبیات پژوهش شما ارتباط دارد (ذکر همسویی و عدم همسویی)؟
نقاط ضعف، قدرت و محدودیتهای کار خود را بیان کنید.
چگونه برای جلسه دفاع پاورپوینت آماده کنیم؟
۱۱- کاربردها و پیشنهادات.
در اسلایدهای بعدی شما میتوانید به ترتیب کاربردها و پیشنهادات را ذکر کنید.
۱۲- منابع.
در این اسلاید شما میتوانید صرفاً لیست منابع احتمالی که در اسلایدها به آنها اشاره نمودهاید را بیاورید.
۱۳- تشکر و قدردانی.
در این اسلاید که معمولاً آخرین اسلاید یک پاورپوینت میباشد، شما میتوانید از کادر علمی و حضار در جلسه دفاعیه شما تشکر و قدردانی نمایید